חשיבות החלבון בתזונה היומית

חשיבות צריכה החלבון היומית שלנו לבניית השרירים, השיער, ומערכת החיסון • מאיפה מתחילים? מחלבון צמחי


מדברים הרבה על חשיבות צריכת החלבון היומית שלנו, לבניית השרירים, השיער, ומערכת החיסון. נשאלת השאלה האם צריכת חלבון תקינה לאורך שנים רבות קשורה גם לתהליכי הזדקנות ומחלות הקשורות לגילאים מתקדמים.

מחקר שפורסם בגיליון פברואר הנוכחי של הירחון האמריקאי לתזונה מדעית, עקבו אחרי מעל 48 אלף אנשים במשך יותר מ 20 שנה. מתוכם 7% (בערך 3,000 אנשים) התאימו להגדרות שלהם של זקנה בריאה, כושר גופני יותר טוב, וגם יכולת מנטלית יותר טובה. המאפיין העיקרי של אוכלוסיית אנשים אלו היה צריכת חלבון טובה לאורך שנים – ולא רק זה – יותר צריכת חלבון מן הצומח.

מסקנת החוקרים היתה שצריכת חלבון צמחי יכולה לשפר בריאות ולהשפיע על תהליכי הזקנות, המלצת החוקרים היתה להחליף חלק עיקרי מן הפחמימות שצורכים ואפילו חלק מהחלבון מן החי שצורכים – בחלבון מן הצומח

המוצרים של הרבלייף עשירים בחלבון מן הצומח, מסייעים לשמירה על אורח חיים בריא, הגברת עירנות ומניעת סוכרת.

אבקת משקה הרבלייף להכנת שייקים מזינים מוכחת ומיוצרת מדעית ומספקת לכם את החומרים המזינים של ארוחה מלאה מחלבונים מלאים (חלבון סויה), מסייעת בהשבעת הרעב ובלוטות הטעם שלכם לבקרת משקל ולתזונה בריאה ומאוזנת. ייעילותם הוכחה במחקרים קליניים באוניברסיטאות שונות בעולם. תערובת ייחודית זו של מרכיבים, שנוצרה באמצעות טכנולגיית מזון מתקדמת, מספקת חלבונים מן הצומח, שכל מנה מעניקה לכם תזונה טעימה, משביעה ומאוזנת. פחמימות, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים הנספגים בקלות בגוף.


כיצד צריכת חלבונים משפיעה על ירידה במשקל?

ד"ר דיוויד הבר מדבר על חלבון וכיצד הוא מסייע בירידה במשקל.


כולם יודעים שצריכת חלבון חשובה, אבל לא תמיד יודעים להגיד למה. מחסור ממנו, עלול לגרום לעייפות, פגיעה בהתפתחות, נשירה ועוד,
צריכת חלבונים איכותיים ומלאים חשובה בכל תפריט ובכל גיל. לחלבונים תפקיד עיקרי ומכריע בבניה של מערכות והרקמות שאחראיות לתפקוד התקין של הגוף.


מהו בעצם חלבון?


החלבונים מהווים את אחד מאבות המזון החשובים ביותר לגוף האדם ויש להם תפקידים רבים במהלך הגדילה והתפקוד היומיומי, בניית חלקי הגוף השונים (עצמות, שרירים, תאי-עור, שיער, ציפורניים); בניית מערכת החיסון; הובלת המזון והחמצן בדם; בניית אנזימים, הורמונים, תהליכי חילוף החומרים; ויסות מאזן המים החומצות והבסיסים בגוף וכד'.


החלבונים מצויים במאכלים רבים מהחי והצומח וחשוב מאד להקפיד שיכללו בתפריט היום יומי בכמות מתאימה של חלבונים-איכותיים על מנת להבטיח התפתחות תקינה. 



חשוב לצרוך "חלבון מלא"


החלבונים מיוצרים מ"חומרי-בניין" בשם חומצות-אמיניות. קיימות 22 חומצות אמיניות בסיסיות שחיוניות לתפקוד היומיומי. גוף האדם מסוגל לייצר בעצמו רק 13 חומצות אמיניות מהמזון שהוא מקבל. את 9 החומצות הנותרות, שנקראות "חומצות אמיניות חיוניות", הגוף אינו מסוגל לייצר והוא חייב לקבל אותן באופן שוטף מהמזונות שהוא צורך.


חומצות אמינו אלה אינן נאגרות בגוף והן מתקבלות אך ורק ממזונות שאותם חייבים לאכול מדי יום. אם הגוף אינו מקבל את כולן או חלקן, מתפתחות במשך הזמן מחלות והפרעות בתפקוד.


כל 9 חומצות האמינו ההכרחיות לקיומנו, ביחס הנכון ביניהן, מצויות רק בחלבון-מלא. סוג זה של חלבון מצוי בעיקר בבשר, בחלב ומוצריו, בדגים ובביצים. מי שלא יכול, או לא רוצה לצרוך חלבון מהחי, יכול למצוא את החלבון-המלא בסויה הצמחית ובמוצרי הסויה השונים, כמו פולי סויה, אדממה, חלב סויה, טופו ותוספי תזונה המבוססים על מרכיב הסויה. אפשר גם להשיג חלבון מלא משילוב נכון של קטניות ודגנים מלאים.


עבור אנשים שאוכלים תפריט צמחוני או טבעוני, חשוב לדעת שמרבית החלבונים שנמצאים בקטניות ובדגנים אינם "חלבונים מלאים" והם חסרים חלק מחומצות האמיניות החיוניות. רק ערבוב נכון של קטניות ודגנים יכול לתת את החלבונים המלאים שהם חייבים לקבל. לדוגמא: עדשים יחד עם אורז, או גרגירי-חומוס עם חיטה (לחם) וכד'.


אז כמה חלבונים צריכים ביום?


התשובה תלויה בגיל, ברמת הפעילות הגופנית ובאיכות החלבונים. ספורטאים זקוקים ליותר חלבונים בהתאם לסוג ואינטנסיביות הפעילות הגופנית שהם מבצעים. מי שסובלים ממחלות כרוניות, מתאוששים אחרי ניתוח או פציעה, צריכים להתייעץ עם רופאים ו/או עם דיאטנים קליניים לגבי המינון המומלץ.


איך יודעים כמה חלבון יש במזון?


כפי שצוין לעיל, חלבונים מלאים יש בעיקר במוצרים מהחי כמו חלב ומוצריו, בשר ומוצריו, דגים וביצים או מוצרי סויה צמחית. מי שנמנע ממוצרים מן החי יכול למצוא חלבונים במגוון רחב של מוצרים מהצומח: קטניות: שעועית, חומוס, עדשים, פול, אפונה, תורמוס. אגוזים מסוגים שונים, שקדים, בוטנים, זרעים של שומשום, צ'יה, פשתן, חמניות, דלעת. גם בדגנים יש חלבון בכמות קטנה: חיטה, שעורה, שיפון, אורז, תירס ועוד.

חוסר בחלבון פוגע קודם כל בתהליך התפתחות והגדילה התקינה. בנוסף, חוסר בחלבונים בכמות נאותה יגרום גם לתחושת עייפות, לפגיעה בקצב ההתפתחות הפיזית והמנטלית, לנשירת שיער, לאיבוד מסת השריר ולפגיעה במערכת החיסונית. חוסר חמור בחלבונים, עלול לגרום במקרים קיצוניים לקריסת מערכות ואף למוות.


אולם, חשוב לדעת שגם צריכה מוגזמת של חלבונים יכולה להיות מסוכנת לבריאות. לעודף חלבון בגוף עלולות להיות השלכות בריאותיות חמורות כמו רגישות יתר במערכת החיסונית, ירידה בתפקוד הכבד, פגיעה בכליות, חולשה ופגיעה בצפיפות העצם.
חשוב לשמור על צריכת חלבון מאוזנת ומותאמת לגיל ולפעילות היום יומית.



תגובות הוסף תגובה הוסף תגובה
Coi בניית אתרים
0